Erik heeft tijdens zijn loopbaan bij diverse werkgevers een verscheidenheid aan functies uitgeoefend waaronder contractmanager, projectmanager/leider, lijnmanager, adviseur, kwaliteitsmanager, docent, coach en informatieanalist. De afgelopen 10 jaar is Erik werkzaam als Senior Contractmanager (op dit moment bij TNO). Daarnaast is Erik bestuurslid van de NBCM en zeer nauw betrokken bij de opzet van de procedure voor certificering als NBCM-contractmanager.

Parallelsessie

Wie wil een NBCM-certificering, wat heb ik daar nou aan?

Door Henk de Olde en Erik Kiekens

De NBCM is al enkele jaren doende om de functie van contractmanager verder te professionaliseren en duidelijker en beter geplaatst te krijgen in het Nederlands bedrijfsleven. De NBCM heeft het vak van de contractmanager beschreven in de publicatie ‘De Competente Contractmanager’. In die publicatie staan onder andere de taken en verantwoordelijkheden van de contractmanager benoemd en de bijbehorende kennis en vaardigheden. Als belangrijke vervolgstap meent de NBCM dat een vorm van onafhankelijke certificering en notering in een nationaal beroepenregister nodig is in het belang van zowel de opdrachtgevers als de contractmanagers.

Als je nieuwsgierig bent naar de vakinhoudelijke eisen en de vaardigheden van een contractmanager en hoe je dat kunt laten toetsen, dan ben je bij deze lezing aan het goede adres. Erik en Henk nemen je mee in de gedachtegang hoe je de complexiteit van verschillende contracten kunt herkennen en welke kwaliteiten een contractmanager dient te hebben. Verder zullen ze je een inkijk geven in de manier van toetsing en hoe het certificeringsproces verloopt bij de certificerende instantie.